8. maijā Valodu tehnoloģiju iniciatīvas dalībniece Inguna Skadiņa, Dr. sc. comp., Latvijas Universitātes vadošā pētniece, piedalījās populārzinātniskā radiožurnāla "Zināmais nezināmajā" raidījumā "Mākslīgā intelekta radītie riski un cilvēku spējas tos ierobežot". 

Sarunas laikā Inguna Skadiņa kopā ar Rīgas Stradiņu universitātes docenti Karinu Palkovu diskutēja pār to, kāpēc izmantojam mākslīgo intelektu, kāda ir mākslīgā intelekta ietekme uz sabiedrību un kādi riski un sekas. Jaunais mākslīgā intelekta sarunbots ChatGPT nesen mainīja to, kā cilvēki uztver mākslīgo intelektu. Tā popularitāti iespējams skaidrot ar tā vieglo pieejamību.

Lai gan OpenAI veidotais sarunbots ir spējīgs mums palīdzēt gan ar e-pastu rakstīšanu, gan dažādu ideju ģenerēšanu, tomēr nepieciešams aizdomāties arī par riskiem un sekām uz sabiedrību. ChatGPT ģenerē idejas balstoties uz datiem, kas tam ir pieejams, tāpēc arī sarunbots var būt politnekorekts mēdz ģenerēt nepatiesu informāciju. Šis fakts arī ir cieši saistīts ar vienu no galvenajiem riskiem, tas ir, ka mākslīgais intelekts spēj strādāt ar iepriekš pieejamu informāciju, bet nespēj radīt kaut ko jaunu un unikālu. Inguna Skadiņa stāsta, ka mākslīgais intelekts tāpat arī apgūst aizspriedumus un stereotipus un tos izmanto arī ģenerējot informāciju, tādejādi arī cilvēku pieprasītā informācija satur dažādus stereotipus un aizspriedumus. 

Tāpat sarunas laikā tika diskutēts arī par mākslīgā intelekta lietošanu akadēmiskajā vidē. Sarunbota lietošana akadēmiskiem nolūkiem ir sarežģīta, jo tas neizmanto atsauces, tomēr arī jautājums par autortiesībām, izmantojot ChatGPT ģenerētos tekstus, nav līdz galam sakārtots un regulēts. Karina Palkova atgādina studentiem, ka akadēmiskajā vidē var pamanīt, kuri ir ChatGPT rakstītie teksti, jo tiem piemīt specifisks rakstības "stils". Neskatoties uz riskiem, ko ChatGPT rada, Inguna Skadiņa un Karina Palkova uzsver, ka mākslīgais intelekts rada iespējas, tas ļauj mums sevi izmantot radošāk. Tas var būt izcils rīks, kas mums ļauj radoši izpausties, nevis liek mums degradēties - tomēr tas ir atkarīgs no mums pašiem, kā mēs to izmantojam. 

Inguna Skadiņa atgādina arī par jauno projektu "Balsu talka", kurš ilgtermiņā apmācīs tehnoloģijas runāt latviešu valodā. Valodu tehnoloģiju iniciatīva aicina ikkatru ziedot savu balss paraugu šīs ieceres vārdā!

Šī saruna pieejama Latvijas Radio 1 arhīvā, meklējot populārzinātniskā radiožurnāla "Zināmais nezināmajā" raidījumu 8. maijā pkst. 10.05 ar nosaukumu "Mākslīgā intelekta radītie riski un cilvēku spējas tos ierobežot".

 

                   

 

Projektu “Valodu tehnoloģiju iniciatīva” (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/002), līdzfinansē Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija un valsts budžets.

Dalīties